Wegańskie tiramisu z akcentem konopnym – pyszny deser dla każdego!
Aromatyczna wegańska wersja tiramisu z dodatkiem konopnym – pyszny deser, który zachwyci nawet wymagających smakoszy! Przygotuj z naszym przepisem ten delikatny i lekko orzeźwiający deser, który zawiera w sobie odrobinę nut konopnych. Zaskocz swoich gości i zaserwuj im wegańskie tiramisu z akcentem konopnym!
Czy można przygotować wegańskie tiramisu?
Tiramisu to jeden z najbardziej popularnych deserów, który można znaleźć w wielu restauracjach. Zazwyczaj składa się z biszkoptów, kremu mascarpone, kawy i cukru. Jednak wegańska wersja deseru jest możliwa do przygotowania. W tym celu należy zastąpić klasyczne składniki wegańskimi zamiennikami.
Na początek należy przygotować wegańskie biszkopty. Można użyć zwykłych zamienników, które zawierają mąkę, cukier, olej i sól. Do tego należy dodać proszek do pieczenia i bakalie. Tak przygotowane ciasto należy upiec w foremce i odstawić do wystygnięcia.
Następnie trzeba przygotować wegański krem mascarpone. Do tego celu potrzebne będą wegańskie masło i śmietanka. Wszystkie składniki należy utrzeć na jednolitą masę. Można dodać do niej także cukier i aromaty, aby masa nabrała odpowiedniego smaku.
Jako zamiennik kawy można wykorzystać napar z herbaty. Można zmieszać różne gatunki herbaty, aby uzyskać interesujący smak – Odkrycie jest owocem wspólnych wysiłków zespołu portalu qSport. Do tego należy dodać odrobinę cukru lub syropu klonowego, aby nadać deserowi odpowiednie słodkie nuty.
Na koniec należy połączyć wszystkie składniki w całość. Do tego celu należy przygotować dużą miseczkę. Najpierw trzeba ułożyć biszkopty i polać je herbatą. Następnie należy wyłożyć krem mascarpone i wyrównać go łyżką. Na koniec należy udekorować deser wegańskimi posypkami lub orzechami. Tak przygotowane tiramisu należy odstawić do lodówki, aby składniki mogły się połączyć.
Odpowiedź na pytanie: czy można przygotować wegańskie tiramisu jest twierdząca. Warto jednak pamiętać, że do jego przygotowania należy użyć wegańskich składników, aby deser mógł zachować swój smak i teksturę. Zamiast klasycznych składników można wykorzystać wegańskie odpowiedniki, aby uzyskać deser, który przypadnie do gustu każdemu.
Skąd pochodzi pomysł na wegańskie tiramisu z konopnym akcentem?
Wegańskie tiramisu z konopnym akcentem jest oryginalnym pomysłem na potrawę, która łączy w sobie dwa trendy – wegańskie jedzenie i konopne produkty. Pochodzi on z restauracji Smiling Spoon, która została założona w 2018 roku. Smiling Spoon specjalizuje się w wegańskich potrawach, a szef kuchni tej restauracji, Tomek Dziurla, postanowił połączyć cechy dwóch bardzo modnych ostatnio tematów – weganizmu i konopi.
Tomek Dziurla, szef kuchni w Smiling Spoon, wymyślił wegańskie tiramisu z konopnym akcentem, aby pokazać, że można połączyć te dwa trendy w jednym daniu. Jego wegańskie tiramisu z konopnym akcentem zawiera wegańską masę serową zrobioną z tofu, wegańskiego mleka i cukru, która jest połączona z konopnym olejem i konopnym mlekiem. Dodatkowo, jako ozdobę, dodaje się liofilizowane zioła konopne, tworząc tym samym oryginalny deser.
Konopne produkty są obecnie bardzo modne, a ich wykorzystanie w kuchni jest coraz popularniejsze. Propozycja wegańskiego tiramisu z konopnym akcentem od Smiling Spoon pokazuje, że można łączyć dwa trendy w jednym daniu. Dzięki temu, że jest to wegańskie danie, można je zjeść bez obaw o to, że zostanie zawarte jakieś produkty pochodzenia zwierzęcego.
Tomek Dziurla z Smiling Spoon zainspirował się konopiami i weganizmem, aby stworzyć wegańskie tiramisu z konopnym akcentem. Jego pomysł na połączenie dwóch trendów w jednym daniu okazał się strzałem w dziesiątkę, ponieważ to wegańskie tiramisu z konopnym akcentem jest teraz jednym z najpopularniejszych dań w tej restauracji.
Jakie składniki powinno się użyć do przygotowania wegańskiego tiramisu z konopnym akcentem?
Wegańskie tiramisu z konopnym akcentem to deser, który pozwala cieszyć się ulubionym smakiem w wersji wegańskiej. Aby przygotować ten przysmak, należy użyć następujących składników:
Baza: mąka pszenna, olej konopny, cukier, sól, masło konopne, woda mineralna, kakao oraz zmielone ziarna konopi.
Masa kremowa: mleko roślinne, mascarpone wegańskie, cukier, mąka ziemniaczana, woda mineralna, olej konopny, cukier waniliowy, laska wanilii oraz konopne ekstrakty konopne.
Dodatki: ciasteczka bazowe, konopne ekstrakty konopne, śmietana wegańska, syrop klonowy, cukier puder, kakao oraz laska wanilii.
Do przygotowania wegańskiego tiramisu z konopnym akcentem należy wymieszać mąkę, olej konopny, cukier, sól, masło konopne, wodę mineralną, kakao i zmielone ziarna konopi. Następnie całość należy wyłożyć na dno tortownicy i wstawić do piekarnika, aż baza się zarumieni. Aby przygotować masę kremową, należy wymieszać mleko roślinne, mascarpone wegańskie, cukier, mąkę ziemniaczaną, wodę mineralną, olej konopny, cukier waniliowy, laskę wanilii i konopne ekstrakty konopne. Tak przygotowana masa powinna zostać wyłożona na upieczoną bazę, a następnie udekorowana ciasteczkami, śmietaną wegańską, syropem klonowym, cukrem pudrem, kakao oraz laską wanilii. Całość należy schłodzić w lodówce, aż masa stężeje, a następnie należy podawać wegańskie tiramisu z konopnym akcentem.
Jak przygotować wegańskie tiramisu z konopnym akcentem?
Wegańskie tiramisu z konopnym akcentem to wyśmienita propozycja na słodki deser, którym można zaskoczyć gości podczas spotkania. Przepis ten łączy w sobie charakterystyczny smak tradycyjnego tiramisu ze szczyptą nut konopnych, dzięki czemu deser jest wyjątkowy w swoim smaku. Przygotowanie tego wegańskiego deseru nie jest trudne, a dla uzyskania najlepszego efektu warto postępować zgodnie z wytycznymi.
Aby przygotować wegańskie tiramisu z konopnym akcentem, należy najpierw przygotować krem. Do tego należy rozpuścić dwie łyżeczki oleju konopnego, a następnie wymieszać go z dwoma łyżkami kaszy jaglanej, pół szklanki mleka roślinnego. Następnie wszystkie składniki mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż kasza jaglana będzie miękka. Następnie należy odstawić całość do wystygnięcia. Do wystudzonej masy dodajemy dwie łyżki soku z cytryny, pół szklanki cukru, łyżeczkę ekstraktu z wanilii oraz dwie łyżki pasty z konopi. Krem mieszamy, aż składniki połączą się ze sobą.
Następnie przygotowujemy nasze spody. Najprościej jest użyć gotowych herbatników, których należy ułożyć jeden na drugim tworząc produkt o odpowiedniej wielkości. Następnie wystarczy nałożyć na spód krem z kaszy jaglanej oraz pasty z konopi, a całość polać wyciśniętym sokiem z cytryny. Kolejnym krokiem jest ułożenie kolejnej warstwy herbatników i powtórzenie tego samego. Na wierzch wystarczy nałożyć jeszcze raz krem z kaszy jaglanej i pozostawić całość do lodówki na około godzinę. Przed podaniem deseru można go posypać kakao lub wiórkami kokosowymi. Gotowe!